Er zijn in augustus 142.000 nieuwe banen gecreëerd in de VS. Dat lijkt veel, maar op Wall Street had iedereen op 230.000 extra banen gerekend.

Het banencijfer, dat vrijdag bekend werd gemaakt door het Amerikaanse ministerie van arbeid, is een domper. De Amerikaanse economie leek echt goed op stoom, en eindelijk leek ook de werkgelegenheid zich langzaam te herstellen.

Overigens daalde de werkloosheid nog wel van 6,2 naar 6,1 procent.

In augustus waren 9,6 miljoen Amerikanen op zoek naar werk, vrijwel net zoveel als een maand eerder. Het aantal mensen dat in deeltijd werkt, maar liever meer uren zou maken, bleef eveneens nagenoeg stabiel op 7,3 miljoen. Dat komt neer op 12 procent van de beroepsbevolking.

De sterkste groei deed zich voor in de zakelijke dienstverlening en de gezondheidszorg. Daar kwamen er respectievelijk 47.000 en 34.000 banen bij. In de detailhandel gingen per saldo 8000 banen verloren, vooral in de levensmiddelenbranche. De werkgelegenheid in onder meer transport, industrie en bij de overheid bleef stabiel.

Het maandelijkse banenrapport wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de gehele Amerikaanse economie en bepaalt mede het monetaire beleid van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de VS. In het algemeen gaan de financiële markten er vanuit dat een sterke arbeidsmarkt het moment naderbij brengt waarop de Fed de historisch lage rente verhoogt.

De zwakke banengroei strookt volgens econoom Rob Carnell van ING niet met recente andere onderzoeken naar de situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt, zoals dat van salarisstrookverwerker ADP. ,,Daarom hebben wij moeite er veel waarde aan te hechten'', zei hij.

Beleggers reageerden bedrukt op het tegenvallende cijfer. De AEX index stond na het nieuws rond drie uur 0,3 procent lager.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl